Artikel Svenska Magasinet

Läs artikeln nedan

Småstadsmys i mikroklimat - Nerja är på allas läppar

Nerja öster om Málaga på den spanska Solkusten är inte bara grottor och Europabalkong. Det är livskvalitet, en oförstörd idyll som kännetecknas av små vitkalkade hus, smala gränder och ett centrum helt fritt från höghus.

Av Ola Josefsson

Få platser i Sydspanien som drar till sig svenskar har så hög mysfaktor som idylliska Nerja. Överexploaterade semesterorter med brittiska turister som kommer och går utan en tanke på lokalbefolkningen är inget som Nerja känner till, även om nattlivet kan vara lite väl högljutt på plaza Tutti Frutti. Det är något som kommunen just för tillfället försöker styra upp.
I stället är Nerja vitkalkade husväggar och smidesjärn, vackra blomsterarrangemang, fridfulla gågator, små badvikar och exotiska frukter. Inte konstigt att fler svenskar söker sig hit.

Den 9 september 2014 var 582 svenskar mantalsskrivna i Nerja. Det visar officiella siffror som Svenska Magasinet har fått från kommunens utlänningsavdelning. Antalet medlemmar vid AHN:s lokalavdelning i Nerja har fördubblats på fem år till 880. Fortsätter ökningen i samma takt väntas man nå cirka 1.050 medlemmar innan året är slut. Mäklare i Nerja beskriver svenskar som köpstarka varför vi kan förvänta oss en växande blågul koloni.

Få känner till Nerja som Hans Kjellström. Hans började sälja fastigheter i Spanien 1986, först i Torrevieja innan han blev lockad av en vän att ”komma till Nerja och se det riktiga Spanien”.
Det är farligt att komma hit, du ”fastnar” när du upplever det genuint spanska Nerja och blir ganska snabbt bostadsägare, säger Hans och skrattar. Det har jag många exempel på.
Faktum är att bostadsbranschen i Nerja kommit igång på allvar och försäljningssiffrorna pekar stadigt uppåt med nya försäljningsrekord enligt Fastighetsbyrån. Även i den annars så lugna månaden augusti såldes det bra i år, med nästan dubbelt så många fastigheter som 2013.

Uppmärksammat
Nerja tycks vara på allas läppar. Även medier i Sverige har fått upp ögonen för platsen öster om Málaga. Både tv, veckotidningar och dagspress har gjort reportage om Nerja det senaste året.
I januari medverkade Eva Östling i SVT-programmet Fråga doktorn. Det gynnsamma mikroklimatet i Nerja hjälper dem med ledgångsreumatism.
Eva bodde i Nerja mellan 1972 till 1977 och jobbade då på gamla Bar 23 på calle Pintada som också var Nerjas första diskotek. 2005 beslutade Eva och maken José Moreno att återvända till värmen. 

Vintermånaderna blev för svåra för Eva Östling som lider av kronisk värk på grund av en reumatisk sjukdom.
- Vi längtade hit även om vi var här flera gånger varje år. 2005 beslutade vi oss för att flytta hit. Nu blir det bara några sommarmånader i Sverige, berättar Eva när jag möter henne och José i deras svala och sköna patio en sommarvarm septemberdag.

I pation hänger en skylt med orden: ”Njut av varje minut” och det gör Eva och José.
- Det är lättare att leva. Jag slipper overall och tjocka vinterkläder. I området mellan Torre del Mar och Motril har vi ett mikroklimat. Här i Nerja befinner vi oss mitt i klimatzonen som gör det möjligt att odla tropiska frukter som mango.
På en annan skylt i pation läser jag: ”Älska mig mest, när jag förtjänar det som minst för då behöver jag det bäst”. Förutom att kroppen blir mjukare och gladare njuter Eva av det sociala umgänget i Nerja.
”Nerjorna” träffas regelbundet och består av ett femtiotal kvinnor i Nerja. Männens avdelning heter ”Gubbröra”. Ibland slår de ihop sina träffar som den 26 november när det blir beachparty på El Campo vid El Playazo.
- Jag har aldrig upplevt ett sådant socialt liv som här, intygar Eva och José håller med. Här finns ingen massturism. Nerjas popularitet går från mun till mun. De flesta kommer tillbaka och visar upp platsen för vänner i Sverige.

Eva berömmer också den spanska sjukvården med sjuksköterska som gör regelbundna hembesök. Allt fungerar jättebra och Eva beskriver Nerja som hyfsat handikappvänligt. När hon av kommunen begärde en handikapparkering nära hemmet så fick hon det.
- Jag brukar säga till när något är fel och då brukar det hända saker. Det går att påverka kommunledningen att få saker gjorda, säger José.
Det blev många reaktioner efter att Eva medverkade i programmet på SVT i vintras. Kanske har Eva lockat en och annan att söka sig till Nerja.
- Jag fick mängder av vänförfrågningar på Facebook från personer jag aldrig har träffat.
 

Eva Östling och José Moreno tillbringar gärna några timmar i sin sköna patio

Med 400 restauranger och barer inpå husknuten så har du en hel del att välja på i Nerja öster om Málaga på den spanska Solkusten. En av mina egna favoriter är Dolores El Chispa på calle San Pedro.

Med hunden på madrassen

Många järn i elden. Magnus Wahlberg på Boka Nerja. Ett av 32 ställen där du hittar Svenska Magasinet i Nerja.

Småstadsmentalitet
Det som gör Nerja så speciellt är den småstadsmentalitet som är kännetecknande för platsen. Nerja är precis lagom stort och du har allt inom gångavstånd. När du parkerat bilen eller mopeden, om du inte bor i centrala Nerja vill säga, har du gångavstånd till allt.
Nerja har strandläge och utan genomfartsväg med fartgupp och rödljus som är normalt i byar och småstäder på kusten. Här finns omkring 400 restauranger och barer och de flesta har liksom alla butiker öppet året runt.

Och även om pensionärerna är i majoritet bland svenskar som idag äger en bostad i Nerja är det fler yrkesverksamma (se annan artikel) och unga par som väljer Nerja.
- Det blir allt vanligare att vi säljer till yngre par både med och utan barn som ser en bostad i Nerja som en bra investering för framtiden. Under några veckor under året fungerar den som semesterbostad. Övrig tid på året är den till uthyrning. Det är en bra investering speciellt nu när priserna är de rätta, menar Hans Kjellström.
- I regel landar försäljningspriset på 8 till 13 procent under det begärda priset, ett genomsnitt på 10-11 procent. Med skatter och avgifter brukar alltså den totala köpesumman som regel landa ganska nära det begärda priset.

Hans Kjellström noterar att köparna som regel är något nöjdare än säljarna idag och det beror på prisbilden i Spanien. Speciellt de säljare som köpte sin bostad för 5 till 8 år sedan.

Det känns som ett generationsskifte i den utländska kolonin. Det är främst äldre, i många fall ensamstående britter som säljer. De känner kanske lite motvilligt att de behöver sälja då varken barn eller barnbarn som spenderat en stor del av sina semestrar inte önskar ta över. De vill som regel skaffa något nytt och eget.
 - Trots krisen har Nerja inte känt av samma prisfall som andra platser på Costa del Sol.

Nyligen såldes en fristående villa ovanför Playa Burriana för 1,6 miljoner euro. Något tidigare såldes en villa för 1,4 miljoner euro. Ett hus en bit från havet med tre till fem sovrum kan kosta mellan 450.000 till 700.000 euro. En lägenhet med tre sovrum på exempelvis calle Carabeo i centrala Nerja kan kosta cirka 750.000 euro. Trots detta har Nerja givetvis något i alla prislägen för alla köpare från en liten studio till stora villor och fincor.

Punta de la Mona, nära den kilometerlånga stranden i La Herradura ovanför Marina del Este, är ett annat intressant område tio minuter med bil österut från Nerja. Det har blivit mycket efterfrågat med sina exklusiva villor med fantastisk havsutsikt.
- Här ligger villapriserna på mellan 900.000 till 2,5 miljoner euro och faktum är att det har gått några stycken till skandinaviska köpare det senaste året. Lägenheter och radhus finns till lägre priser i samhället La Herradura.
Fotnot.  AHN – spansk-nordisk förening på Costa del Sol med lokalavdelningar.