Balkong De Europa

Välkommen till vår webbsida

Nerja har varit bebott i mer än 25.000 år, från tiden för den äldre stenåldern. Man har kunnat konstatera detta med hjälp av lämningar,målningar och föremål som man funnit inne i "La Cueva de Nerja" (Nerjas Grottor).

Den första viktiga kulturen som fick fäste på denna plats var fenicisk, ungefär år 800 - 1000 f.Kr. De grundade orterna Sexifirmio (Frigiliana), Sexi (Almuñécar) Gadir (Cádiz) y Malaka (Málaga), och påbörjade på detta sätt handelsvägen som de kallade "bástulo- fenicia". Efter att ha härskat här i nästan 500 år, kom grekerna (cirka 750 f.Kr.) och tog över all handel och koloniseringen.

Ungefär 550 f.Kr. kom Kartagerna och tog över dessa kuster med militäriska styrkor från både havet och land.

Kartagernas makt tog slut i och med romarnas invasion år 200 f.Kr.

Efter det att Romarnas Imperium föll, uppstod en kort etapp med västgotiskt välde på den iberiska halvön.

I början av 700-talet invaderade araberna Spanien, genom att tränga in över Malagas kuster. Efter ett sekel med oroligheter och uppror, inleddes en längre period av fred, nu underställda Kalifatet av Cordoba.

Byn Narija, Naricha, Narixa eller Nerexa (namn som nuvarande "Nerja" kallades) fick detta namn som på arabiska betyder "Källa av vatten i överflöd". På denna tiden var det en liten stad omgiven av fält och som låg intill floden Chillars utlopp. Den hade ett gott rykte för sina fabriker där man framställde sidentyger i olika färger, och som sedan exporterades ända till Damaskus.

Efter åtta sekel med herravälde samt oräkneliga krig och oroligheter, driver de katolska kungarna ut araberna och befolkar de återerövda områdena.

Väster om Balcón de Europa, (fästning tidigare känd som "La Batería"), fanns ännu en fästning, kallad "La Torre de los Guardas" belägen ovanför viken "Cala del Salón". Före denna blev fästningen kallad "Castillo Alto" byggd, för att beskydda befolkningen emot anfallen från de nordafrikanska piraterna, speciellt de från Algeriet, vilket pågick ända till år 1569.

Omkring 1505 började man bygga bostäder i närheten av "La Torre de los Guardas" och på så sätt uppstod det en ny stadskärna.

Oroligheterna som morerna skapade (muslimer omvända till kristendomen) stoppades och återigen började en ny och lång period av fred.

Omkring år 1588 påbörjas arbetet med att bygga den första sockerfabriken i flodbädden av Rio Chillar. Detta gjorde att odling av sockerrör tog fart och man ändrade på flodens normala vattenväg och fick därmed ny odlingsmark.


Denna första fabrik följdes av andra sockerfabriker. San Antonio Abad (byggd i området där vägen till Frigiliana börjar), Ermita de Nuestra Señora de las Angustias (uppkallad efter platsen där den låg), San José (byggd år 1864 och som sedan övertogs av "Sockerbolaget Larios" ), San Clemente (intill stranden "Torrecilla" färdigställd i slutet av 1800-talet) och de i Maro och San Joaquín (stängda år 1890 respektive 1911).

I början av 1800-talet beräknades befolkningen i staden Nerja uppgå till 7.500 invånare. Ett resultat av den framstående utvecklingen av export av vin, russin, trä, socker etc...

Ännu var de blodiga perioderna inte över, i och med den franska invasionen i början av 1800-talet och i mitten av 1900-talet det spanska inbördeskriget. Efter dessa sista krig, började Nerja att återgå till normalitet och en ny etapp med jordbruk och boskap tog start. Man startade kooperativ och industrin med sina produkter av socker, honung från sockerrör och konserver gjorde framsteg.

Nerja, flera år senare, kom att spela en stor och överraskande roll i turismens utveckling på "Costa del Sol", spanska solkusten. Med upptäckten av "Cuevas de Nerja", (Nerjas grottor) år 1957 fick Nerja en definitv plats på turistkartan. De två sista decennierna har Nerja kunnat utge sig för att vara ett första klassigt turistmål och välkänd utanför Spaniens gränser.