Lite om staden Nerja

Vy från Nerja

Välkommen till vår webbsida

Nerja, på sydspanska kustdelen Costa Tropical i provinsen Málaga, är staden att bli förälskad i.

Den romantiska strandpromenaden tar dig mellan klippor och skrevor till underbara laguner och utsiktsplatser. Och från stadens berömda medelpunkt Europa-balkongen, omgiven av Medelhavet, är utsikten milslång och månens sken hänförande. Låt känslorna flöda i denna charmiga stad.

Småstaden Nerja med 21.000 innevånare har ett alldeles eget klimat med en snittemperatur som ligger 2-3 grader över snittet på övriga solkusten. Nerja är genuint, grönt, vackert, trivsamt och inte minst bördigt. Här lever man inte enbart på turism utan också på fiske och jordbruk. Nerjaregionen har det bästa klimatet i Europa. Beviset är att det här växer gott om exotiska frukter som papaya, mango, cherimyoa och avokado, vilka inte kan odlas någon annanstans i vare sig Spanien eller Europa.

Hemligheten bakom det hela heter Sierra Nevada, ett enormt bergsmassiv mer än 3000 meter högt och med Europas näst högsta topp. Detta massiv, vars närmaste del heter Almijarabergen, hindrar effektivt kalla nordvindar att kommer ner i Nerja. Kallaste årstiden är klimatet ungefär som i maj i Sverige. På en och samma dag kan man åka skidor i bergen och bada i havet. Nerjas många fina sandstränder ligger oftast skyddade av klippor och man kan bada både mitt inne i staden och längre ut längs kusten. Centrala Playa Burriana är bästa och största beachen med full service och gott om parkeringsplatser.

I hjärtat av Nerja finns den genuina spanska atmosfären kvar. De gamla kvarteren är väl bevarade. Här ligger också stadens största attraktion – Balcón de Europa, Europas balkong, som ursprungligen fick sitt namn av kung Alfonso XII år 1885. Det är resterna av en gammal fästning, en viktig försvarspost i kampen mot sjörövare, som utgör grunden till balkongen som sträcker sig ut över Medelhavet.

Nerja, ursprungligen ett gammalt fiskeläge och beläget fem motorvägsmil öster om Málaga, har ett enormt utbud av restauranger, allt från ndalusiska bodegor till mycket bra internationella kök. De små strandserveringarna, ofta specialiserade på fisk (garanterat färsk), är en upplevelse att äta på.
I Nerja finns en av Spaniens mest kända turistattraktioner, nämligen grottorna Cuevas de Nerja. De ligger några kilometer utanför staden och upptäcktes 1959 av en ren slump av några ungdomar som lekte i området och är nu klassade som nationalmonument. I de enorma grottorna ges konserter och balettuppvisningar under sommarfestivalen.

För golfentusiasterna är ett helt nytt projekt på gång i Nerja. Tills vidare kan man spela på närbelägna Bavierabanan. Centralt finns också en tennisanläggning..

Runtom Nerja finns många trevliga utflyktsmål. Ett är den pittoreska bergsbyn Frigiliana. Här tycks tiden ha stått still. En annan intressant bergsby är Cómpeta, som ligger på 900 meters höjd och består av mycket smala gränder med ett litet torg och en kyrka som mötesplats för såväl bybor som besökande. Vill man göra en dagsutflykt är Granada, tio mil från Nerja och med Spaniens mest berömda byggnadsverk Alhambra, ett förträffligt resmål.

Utvecklingen i Nerja blir intressant, öster om Nerja blir det inte någon exploatering p.g.a att det är Nationalpark och naturskyddat område. Däremot väster om Nerja kommer nya områden att växa upp, vår lägenhet ligger på östra sidan av Nerja. Tre nya golfbanor kommer att byggas i området runt Nerja.